DANKVANJEWELSTE


DANA / DONATIE


Oorspronkelijk komt het principe van Dana uit Azië. Het is bedoeld om vrijgevigheid te oefenen. Dana, een ander woord voor gift of donatie, wordt na een (boeddhistische) les anoniem gegeven om de leraar in het onderhoud te voorzien. Als dank. 

Het geven van Dana wordt gezien als een goede zaak, omdat het ‘goede vruchten met zich meebrengt’, zo is het idee. Als je geeft vanuit je hart, dan krijg je daar iets goeds voor terug. Welk bedrag het juiste bedrag is, is onbekend, dat is voor iedereen in elke situatie weer anders. Bovendien wordt ook wel gezegd: de dhamma (de boeddhistische weg naar bevrijding) is onbetaalbaar en daarom zal een vaste prijs nooit voldoen.

Geen vast bedrag, dus? Nee. Heb je weinig geld, dan is het lastig om Dana te geven, omdat je het hard nodig hebt voor noodzakelijke dingen. Heb je juist veel geld dan ben je daar misschien heel erg aan gehecht, wat het ook moeilijk maakt om er afstand van te doen. Het gaat er in beide gevallen om dat je voor jezelf het juiste doet, dat je het jezelf niet te moeilijk maakt, maar ook niet te makkelijk, daar leer je van.


DANA / DONATIE BIJ FULLY MIND

In Nederland zijn we gewend om met vaste bedragen te werken. De tarieven van Fully Mind zullen de onkosten en ook het werk dekken. Dana is daarom niet nodig als bijdrage in levensonderhoud van de docent. Geen Dana dus? Dat zou jammer zijn, want daarmee mis je een belangrijke ervaring. Daarom is er toch de mogelijkheid om zo nu en dan ‘Dana te betrachten’. Dit is een andere manier van zeggen dat je anoniem geld in een potje mag doen. Niemand die het ziet, niemand die het weet, alleen jij. En dat is vreemd en leerzaam tegelijkertijd.

“En dan?”, zal je je afvragen, “Wat gebeurt er dan met dat geld, met míjn geld?” Er is altijd wel iemand voor wie een training (met of zonder korting) toch te duur is, maar die wel heel graag de lessen volgt. Die kan dan gebruik maken van de inhoud van het potje, als schenking. En daar heb jij dan vriendelijk aan bijgedragen. Als dankvanjewelste voor je eigen training, omdat jij een ander ook graag zo'n training gunt.

“En hoe wordt dat dan gecontroleerd?”, zal een volgende vraag zijn. Hier is een heel simpel antwoord op te geven, maar daar mag je eerst zelf een tijdje verder op mediteren. Als een cadeautje voor jezelf. Na je eigen training.


DIGI-DANA / DIGITALE DONATIE

De coronatijd vraagt door het online zijn om andere, niet-fysieke oplossingen.
Als je je waardering uit wilt spreken voor een training of stiltedag, dan kan je onder vermelding van digi-dana een bedrag(je) storten op
NL56 INGB 0795 9393 02 ten name van J.M. Naaktgeboren / Fully Mind.
Elke bijdrage wordt gewaardeerd en zal goed besteed worden.


SCHENKING

Denk je in aanmerking te komen voor een schenking van Fully Mind?
Neem dan contact op, of klik op de afbeelding 'SAY HELLO'.