GEBRUIKSAANWIJZING PODCAST

Hieronder staan podcasts van korte meditaties. Je wordt uitgenodigd om dagelijks de stilte op te zoeken en een podcast te beluisteren. Tussendoor kan je dan onderzoeken wat dit voor effect heeft op je verdere doen en denken.

Zoek, zeker als je nog niet zoveel ervaring met meditatie hebt, een rustige plek waar je ongestoord kan zitten. De meditaties duren van begin tot eind zo'n 3-10 minuten. Er zijn stiltes tot een minuut, maar maak je geen zorgen over diep in slaap vallen, want aan het eind klinkt er altijd een bel. 

Gedachten zullen er altijd verschijnen. Door tijdens het luisteren de aandacht keer op keer vriendelijk te blijven richten op de adembeweging (of ruimer: het ademende lichaam), zal je steeds minder snel in je eigen denkpatronen verdwalen. Al doende werk je aan je eigen mentale fitheid. 


DE DOTBIE, STARTMEDITATIE VAN .b (volgt)


DE ADEMRUIMTE IN DRIE STAPPEN, ONDERDEEL VAN MBSR 

De drie-staps-ademruimte meditatie helpt je om op bijna elke plek en moment te resetten. 
In de eerste stap richt je de aandacht op gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen. Daarna richt je de aandacht op de adem en tot slot op het hele ademende lichaam.


SECULIERE ADVENT / VERWACHTINGSVOL WACHTEN

De serie 'SECULIERE ADVENT / VERWACHTINGSVOL WACHTEN' helpt je om vijf weken lang, dag in dag uit, zo'n 10 minuten per keer, over een van de samenhangende thema's te mediteren. 

Richting de jaarwisseling is het een mooie tijd om te bezinnen. Om even stil te staan bij wat er het afgelopen jaar gebeurd is en wat er misschien volgend jaar komen gaat. De natuur lijkt in die tijd ook tot stilstand te komen en even de adem in te houden. 


De podcast voor week 1 heeft als thema 'toekomst'.
Kan je de wereld leren zien met de ogen van een profeet of visionair? Wat kan jouw rol zijn in het realiseren van een mooiere toekomst?


De podcast voor week 2 heeft als thema 'verbinding'.
Hoe kan je een gelijkwaardige relatie opbouwen met een heel anders denkende ander? En kan dat dan een bron voor troost en uithoudingsvermogen zijn?


De podcast voor week 3 heeft als thema 'verlangen'.
Kan verlangen, samen met hoop en geloof, de werkelijkheid een duwtje de gewenste richting op geven? Door vaker de stilte te zoeken kan je ontdekken hoe je stap voor stap, als was je een profeet/visionair en steeds in verbinding met de ander, een geheel eigen pad kan vinden om jouw diepste verlangen te realiseren.


De podcast voor week 4 heeft als thema 'begin'.
De afgelopen drie weken heb je de gelegenheid gehad om je, bewust of onbewust, (verder) open te stellen voor alles wat er, in je en om je heen, gaande is. Deze week neem je de tijd om, tussen de stiltes door, in gedachten je eigen weggetje te belopen naar de door jou gewenste toekomst. Zonder haast. Zonder begeerte. Nieuwsgierig. Vriendelijk. Langzaam. Verwonderd. Met beleid kan je uiteindelijk je bestemming bereiken, maar nog niet in deze week.


De podcast voor week 5 heeft als thema 'vrijheid'.
Het is tijd om de balans op te maken. Kan en wil je daadwerkelijk in beweging komen voor een mooiere toekomst? Of laat je liever alles zoals het is? Realiseer je ten diepste dat in principe alles al goed is, zoals het nu is. Door vanuit deze houding een afweging te gaan maken, kan je vrijheid ervaren. En vanuit die ervaring kan je dan weer een besluit nemen. En wat je ook maar besluit te doen, iets of niets, ook dat is dan uiteindelijk, wonderlijk genoeg, goed.