MBSR (stress; 1979) --> MBCT (gedachten; 2000) --> 

MBCT-L  = Mindfulness for Life (plezier; 2016)


In het rijtje Mindfulness Based Programma's (MBP's, zoals MBCL) mag MBCT-L natuurlijk niet ontbreken. 
Mindfulness for Life is net zoals de MBSR-training een basistraining, die geschikt is voor iedereen die nieuwsgierig is naar welke voordelen 'het aandachtig zijn' biedt.

Destijds is de MBSR-training door Jon Kabat-Zinn ontwikkeld voor mensen met chronische medische problemen. Later kwam er een cognitievere variant bij, met minder lange oefeningen en meer uitleg over het brein. MBCT-L is vervolgens ontwikkeld voor iedereen die niet alleen beter met ongemak wil leren omgaan, maar tegelijkertijd ook meer wil leren genieten. Centraal in deze training staan cognitieve gedragstechnieken en het ontwikkelen van compassie en gelijkmoedigheid.

Het Mindfulness for Life-programma maakt dus mindfulness-oefeningen en cognitieve gedragstechnieken toegankelijk voor iedereen. Deelnemers leren het allemaal in het dagelijkse leven toepassen. Je leert niet alleen om te gaan met wat pijnlijk en moeilijk is, maar ook om kwaliteiten als mededogen en gelijkmoedigheid te ontwikkelen.

Mindfulness for Life biedt toegang tot een andere manier van leven, door mensen te leren met uitdagingen om te gaan. Door beter om te leren gaan met de eigen niet-behulpzame denk- en gedragspatronen leer je ook om meer 
van het leven te genieten en je verder te ontwikkelen.

Mindfulness for Life is een verdiepend programma bedoeld om blijvende en duurzame verandering te cultiveren.

Op de site van OMF, de Oxford Mindfulness Foundation, vind je meer (Engelstalige) informatie over Mindfulness for Life

De training wordt bij Fully Mind in het Nederlands gegeven.

Twijfel je tussen het volgen van een MBSR-training of MBCT-L? Neem gerust contact op via het formulier.