Terugkeren naar de sitemap is zoals terugkeren naar je ademhaling. Het geeft je beide een basis en overzicht, als toegang tot kennis.

De aanwezigheid van de sitemap garandeert niet dat je er als vanzelf naar terugkeert. Daar moet je eerst iets voor doen, iets wat je kan leren.

De aanwezigheid van de ademhaling garandeert ook niet dat je er als vanzelf naar terugkeert. Daar moet je zelf iets voor doen. Als je niet (meer) weet hoe, dan kan je het met behulp van gerichte oefeningen wel (weer) te weten komen. 

Mindfulness biedt je oefeningen om je aandacht te trainen. Het zijn technieken die zo oud zijn als de mensheid zelf. De inzichten die het op kan leveren vind je dan ook in alle oude wijsheidsleren terug. Niet zo gek dus, dat mindfulness ook wel religieus genoemd wordt.

Echter, waar religie herkenbaar is door de buitenkant, is mindfulness dat juist door de binnenkant. Vorm versus inhoud. Maar zoals vorm inhoud nodig heeft, heeft inhoud ook een vorm nodig. Wil je je er wat verder in verdiepen? Volg een 8 weekse-training en onderzoek dan zelf eens (een jaartje of wat) de volgende wijsheid:

Genot is geluk voor de dwazen,
geluk is genot voor de wijzen.