VOORBEELD TEKST, NOG AAN TE PASSEN (< december 2019):

 

 

De 8-weekse MBSR-training (= Mindfulness-Based Stress Reduction) leert je anders omgaan met de wisselvalligheden van het leven en de drukte van alledag en een betere balans te vinden tussen ‘doen’ en ‘ontspanning’. Mindfulness kan leiden tot afname van piekeren, vermoeidheid en stress- en (chronische) pijnklachten en kan je innerlijke rust, concentratie en plezier in het leven vergroten. Deze training heeft een vaste opbouw, waarvan de positieve effecten in vele onderzoeken zijn aangetoond.

 

Voor wie?

Mindfulness kan iederéén helpen om de kwaliteit van zijn of haar leven te verbeteren. Redenen die deelnemers noemen om de mindfulnesstraining te doen, zijn o.a.:

 • vaak het gevoel hebben geleefd te worden door de waan van de dag
 • vaak het gevoel hebben zichzelf voorbij te rennen en moeite hebben om te ontspannen
 • last hebben van gepieker, spanning, stress, onrust of pijnklachten
 • meer in contact met zichzelf willen komen en daardoor beter voor zichzelf kunnen zorgen
 • betere balans willen tussen in- en ontspanning, tussen presteren en opladen
 • behoefte hebben aan rust, tevredenheid en een goede energiebalans
 • het leven meer lichtheid en plezier willen geven
 • willen leren om meer te genieten van het leven in het hier en nu.
 
Effecten van de mindfulness training

De volgende effecten zijn aangetoond (na 8 sessies en actieve deelname): 

 • effectiever omgaan met stressvolle situaties
 • afname van klachten (zoals pijn, piekeren, onrust of vermoeidheid)
 • herkennen van ondermijnende gedachten of patronen, én daar anders mee omgaan
 • beter kunnen ontspannen
 • beter kunnen concentreren
 • meer energie
 • meer oog voor de mogelijkheden en mooie dingen van het leven
 • herkennen van lichamelijke signalen en respecteren van eigen grenzen.

 

Deze resultaten worden door vele onderzoeken ondersteund. Klik hier voor meer informatie over onderzoek naar de effectiviteit van mindfulness.

 

Onderdelen van de mindfulness training

De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van elk 2,5 uur en een Stiltedag (lange oefendag). Tijdens elke sessie wordt een specifiek thema behandeld, zoals bijvoorbeeld: ‘bewustzijn en de automatische piloot’, ‘omgaan met onprettige gebeurtenissen’ , ‘grenzen herkennen en respecteren’ en ‘stress herkennen en bewust beantwoorden’. Voorafgaand aan de training vindt een (telefonisch) voorgesprek plaats. In dit voorgesprek onderzoeken we samen wat mindfulness kan betekenen voor jou en of de training op dit moment in jouw leven past.

 

Zelf aan de slag: leren door doen en ervaren

​Het is een praktische training. Je traint je mindfulness vaardigheden door veel te oefenen en te herhalen: ook thuis tussen de sessies door. Het kost tijd, aandacht en energie om het te leren. Net als met leren surfen of gitaar leren spelen…

Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten oefenen we met allerlei aandachtsoefeningen en wissel je ervaringen uit. Het echte oefenen doe je thuis: aan de hand van audio, een werkboek en opdrachten voor thuis en op het werk, bij voorkeur dagelijks en circa 45 minuten per dag (= circa 4,5 uur per week).

Voorbeelden van aandachtsoefeningen zijn: meditaties (zittend, liggend, bewegend), bewustwordingsopdrachten (stress signalen, de automatische piloot, gedachten, dagelijkse activiteiten ed.) en korte check-in meditaties.

 

Praktische informatie

Bijeenkomsten

De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur en een Stiltedag (= extra oefendag), in totaal 26 contacturen.

Cursusmateriaal

Tijdens de eerste sessie ontvang je een werkboek en audio waarmee je thuis oefent.

 

Intakegesprek

Definitieve toelating volgt na een persoonlijk (telefonisch) intakegesprek. In dit intakegesprek onderzoeken we samen wat mindfulness kan betekenen voor jou en of de training op dit moment in jouw leven past. Of je bijvoorbeeld gedurende de training tijd kan vrijmaken om thuis te oefenen en reflecteren. Je kan ook vrijblijvend een persoonlijk kennismakingsgesprek van 30 minuten aanvragen.

 

Aantal deelnemers

De groep bestaat uit minimaal 5 en maximaal 12 deelnemers. De training vindt doorgang bij 5 of meer deelnemers.

 

Locatie

De 8-weekse MBSR mindfulness trainingen vinden plaats bij ....

Klik hier voor meer informatie over de locatie, route en bereikbaarheid/parkeergelegenheid.

 

Fysieke belasting

Mensen met lichamelijke beperkingen kunnen gewoonlijk zonder problemen mee doen. De bijeenkomsten vinden plaats op de eerste verdieping, er is een lift aanwezig. Bij twijfel: overleg met de trainer.

 

Kosten en vergoedingen (2018)*

De kosten voor de training bedragen (incl. intake gesprek, 8 sessies, stiltedag, audio, werkboek, koffie & thee):

 • Particulieren: € 470,- (incl. BTW)
         NB. voor ZZPers is een zakelijke factuur mogelijk (€ 470,- incl. BTW)
 • Organisaties of wanneer je werkgever de training (gedeeltelijk) vergoedt: € 595,- (excl. BTW)

Veel werkgevers vergoeden de 8-weekse MBSR training (gedeeltelijk).

* Bij een minimum (gezins)inkomen is een reductie en betaling in termijnen bespreekbaar. Neem hiervoor contact op met ....

 
 
Vergoedingen zorgverzekeraars

Diverse zorgverzekeraars vergoeden in aanvullende pakketten de 8-weekse mindfulnesstraining (gedeeltelijk). Hiervoor is meestal wel een verwijzing van de huisarts nodig en dient de trainer bij de beroepsvereniging VMBN erkend mindfulnesstrainer categorie 1 te zijn. ....   is erkend mindfulnesstrainer categorie 1 en vergoedbaar bij zorgverzekeraars (VMBN lidmaatschapnummer: ........).

Kijk op Zorgwijzer.nl of de 8-weekse mindfulnesstraining wordt vergoed binnen een aanvullend pakket en onder welke voorwaarden. Twijfel je? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

 
Voorwaarden Annulering

Na het definitief worden van de aanmelding (na intakegesprek en wederzijdse instemming) geldt de volgende annuleringsregeling:

Bij annulering tot vier weken voor aanvangsdatum wordt € 35,- in rekening gebracht. Bij annulering van vier weken tot twee weken voor aanvangsdatum is dat 50% van het cursusgeld. Binnen twee weken voor aanvangsdatum is geen restitutie mogelijk. Ziet u na aanvang van de training van verdere deelname af, dan wordt het volledige bedrag van de training in rekening gebracht. Zie ook de algemene voorwaarden (link!) 

 

 

 

Een deel van de boeken die je niet hoeft te lezen, maar die al voor je bestudeerd zijn. ;)

Wil je meer informatie of wil je jezelf opgeven? Gebruik daarvoor het contactformulier.