BLOG

Hieronder vind je een aantal herkauw-teksten: proef ze en speel er maar mee...

Het zijn stuk voor stuk teksten die je meerdere malen kan lezen - met korte of juist hele lange tussenpozen - en waarbij je elke keer weer, aandachtig en met frisse blik, je eigen gevoelens en gedachten kan onderzoeken.

Wat gebeurt er precies met je als je een tekst leest? Wat komt er zoal bij je op? Wat ervaar je? En waar? En wat doet het met je als een tekst niet meer nieuw voor je is? Vallen je dan andere dingen op? In de tekst? In jezelf? Wat denk en voel je dan? 


"PIJN IS FIJN"

Vier of vijf keer heb ik opnieuw moeten leren lopen. Soms duurde het maanden (omdat gezin en werk altijd vóór gingen) voordat er voldoende herstel was om 'gewoon' te kunnen bewegen. Dit, door stomme beschadigingen als afgescheurde kruisbanden, een (permanent) gebroken voet, een gescheurde meniscus, een hernia.

Lees meer »

Hé, pssst, ga eens spieken!!!

Heb jij jouw leerlingen allemaal al gezien en kom je weer in het ritme? Dan weet je vast ook dat het een kunst zal zijn om het hele jaar door energiek en vriendelijk in datzelfde ritme te blijven. Sommigen kunnen het onbewust, maar de meesten kijken die kunst af! Geef je hier op voor een afkijk-deel. En als spieken niet zo in je aard ligt, dan kan je het natuurlijk ook gewoon leren, in een les, van een trainer. 

Lees meer »

Caleidoscopisch leven

“Iemand moet het zeggen.” Ik loop met de vele andere aanwezigen naar de uitgang van iets wat aanvoelt als een klaslokaal of collegezaal, terwijl de man tegen de stroom inloopt. Ik kijk hem aan en voel nieuwsgierigheid opkomen. "Wat bedoel je?" “Nou, dat iemand het moet zeggen.” Ik sta stil en kijk om me heen, terwijl iedereen rustig blijft doorlopen. "Tegen wie heb je het? Wat moet er gezegd worden?" De man reageert verbaasd. “Je weet het toch wel? Iemand moet het gewoon zeggen. Nu. Het is tijd.”

Lees meer »

What's in a name? Over Teunis Melis, Tom, Tommy en Major Tom.

In Yad Vashem, de plaats waar de doden een naam krijgen, lees ik in een appje dat m’n vader is overleden. Het is niet onverwacht, maar het is toch wel slikken. Ik heb hem vijf dagen daarvoor nog gezien en hoewel zijn lichamelijke toestand bijzonder slecht was, was zijn overlijden niet bespreekbaar. Hij houdt, tot heel kort voor zijn dood, vast aan het idee dat het allemaal wel los zal lopen, in de vage hoop dat hij wellicht onsterfelijk zal blijken te zijn.

Lees meer »

Transformatie: van wandelganger tot bedevaartganger

Een welbewuste sprong van de trap door een vierjarige, al ruim een halve eeuw geleden, is het ongewone begin van een persoonlijke zoektocht naar het hoe en wat van het verschijnsel ‘leven’. Vóór de klap leek het heel gewoon om van de eerste verdieping richting voordeur op de begane grond te springen, waarbij die voordeur altijd netjes geopend werd door een van de dieren die ’s nachts aan mijn bed zaten en we samen op reis gingen. 

Lees meer »

Stille revolutie of stilte evolutie?

Wat is geluk? Hoe word je gelukkig? Het zijn twee vragen die regelmatig in de lessen levensbeschouwing gesteld worden. En iedereen heeft daar zo een eigen antwoord op, maar die lijken dan wel weer verrassend veel op elkaar: het moet vooral gezocht worden in de wereld buiten onszelf en pas als dat binnen bereik komt…ja, dan… Slechts een enkeling glimlacht stilletjes en ervaart: geluk zit in jezelf en het is er al-tijd!

Lees meer »

Wegomleiding of flow ervaring?

In de zomer van 2018 ging het flink kriebelen in het lijf.  Het was de hoogste tijd om weer eens een vijfjarenplan te maken. Hoe is de stand van zaken? Wat zijn de wensen? Wat is er nodig om dat te realiseren? Pffft...mindfuck...en het begin van weer een zoektocht, waardoor m'n gedachten te vaak alle kanten uitwaaieren.

Lees meer »

Eureka !!! E=mc2: metafoor voor stress en geluk

Natuurlijk verwacht ik nu nog geen Nobelprijs-nominatie of zelfs maar applaus. Het eerste deel, E=mc2, is na ruim een eeuw nadenk-tijd voor de meesten nog steeds abracadabra en voor het verstaan van het tweede deel is misschien wel eenzelfde inspanning nodig.  Maar... als je tijd en zin hebt... dan zou je je, nieuwsgierig en met een open houding, kunnen verdiepen in de wijsheidstradities van de grote religies. En duik dan ook gelijk maar in de filosofie, literatuur en alle andere vormen van kunst. 

Lees meer »