Soms is een feestje missen een feestje. Het plezier van het missen.

Gepubliceerd op 26 juni 2019 om 21:00

“Er is zoveel te doen en alles is leuk. Ik wil niks missen en het gevoel dat ik wel iets ga missen neemt mij volledig over. Ik wil álles uit het leven halen. Ik moét alles uit het leven halen. Want als ik ooit een leuke baan wil, een gezellige vriendengroep en er goed uit wil zien, dan moet ik zorgen dat ik beter ben dan anderen. Ik moet extra vakken volgen op school. Toch naar dat feestje gaan, ook al ben ik doodop. En gaan shoppen voor de laatste modetrends. Want anders mis ik van alles en hoor ik er niet bij…”

Niks durven missen

Misschien weet je niet beter dan dat deze gedachten door je hoofd spoken. Maar weet je ook dat je stiekem eigenlijk gewoon bang bent. Het is een angst die we onszelf aanleren. Deze angst is inmiddels een bekend verschijnsel: FOMO (Fear of Missing Out). De angst om iets te missen kent bijna iedereen wel in onze maatschappij. Alles draait om ervaring. Want ervaringen maken ons gelukkig. Dat maakt keuzes maken lastig, stel je voor dat je een keuze maakt die niet het maximale geluk oplevert… En geluk, dat is waar het allemaal om draait tegenwoordig.

 

Geluk is iets dat veel mensen wensen en nastreven. Maar geluk is een abstract begrip. Waar verlang je naar? En wanneer ben je gelukkig? In de huidige maatschappij wordt gedacht dat er eigenlijk maar één manier is om gelukkig te worden, en dat is wanneer je jezelf volledig kunt ontplooien en alles uit jezelf kunt halen. Daarbij moet je jezelf zoveel mogelijk onderscheiden en zorgen dat je beter bent dan anderen. We zijn erin getraind dat een goed mens zijn betekent dat je gelukkig bent en dat daar blije emoties bij horen. Dat legt veel druk op mensen om gelukkig te worden door van alles te ondernemen en niets te willen missen.


Dit gastblog is geschreven door Ilona de Ruijter (26). Ilona is op dit moment (juni 2019) op reis. Na geleefd te hebben om zichzelf te onderscheiden tijdens haar studie en eerste baan, is zij nu op reis. Ze heeft ervoor gekozen om niet meer gelukkig te worden, maar gelukkig te zijn. En dus neemt zij meer rust, waardoor ze van alles mist. Maar daar kan ze steeds beter van genieten. Samen met haar vriend maakt ze video’s over hun reis. In Thailand heeft zij veel geleerd over yoga en meditatie. In de video van de afbeelding hebben zij het (onder andere) over het gevecht in hun hoofd tussen de fear of missing out en de joy of missing out: FOMO versus JOMO, dus.


Je kunt niet alles doen

Maar je kunt niet altijd aan alles meedoen. Het gaat om de balans tussen dingen nu doen (bijvoorbeeld omdat het anders nooit meer kan) en het genieten van de ruimte die het geeft om dingen te missen. Soms wil je iets heel graag, maar dan is de motivatie waarom je dat wilt vooral omdat je niet kan leven met het gevoel dat je het niet hebt gedaan. Dat gevoel wordt vaak gevoed met de gedachte dat anderen om je heen het wél doen. En zij hebben plezier, dat zie je op social media. Dan moet jij daar toch ook zin in hebben?! En als jij je energiek voelt en je hebt niet vijf andere taken op je to-do lijstje staan met hogere prioriteit, dan moet je het ook zeker doen. Maar waarom zou je ergens naartoe gaan, als je er eigenlijk niet voor in de stemming bent? Dan ben je fysiek wel aanwezig, maar je hoofd is er niet bij.

 

Je kunt niet altijd overal bij zijn. En je moet ook niet willen dat elke minuut van je dag gevuld is met activiteiten. Focus niet op wat je allemaal mist, maar kijk naar de mogelijkheden. Iedereen heeft regelmatig tijd nodig om na te denken over alles wat je eerder hebt gedaan. Bijvoorbeeld om na te genieten van dat leuke festival waar je bent geweest, en niet direct door te gaan naar de volgende, waardoor je gelijk weer vergeet wat je op de eerste hebt meegemaakt.

 

Genieten van wat je mist…

Jij bent de baas over jouw tijd. Jij bepaalt met wie jij je tijd wilt doorbrengen. En met wie niet. Welke activiteiten jij wilt ondernemen. En welke activiteiten niet. Het kan heerlijk zijn om iets niet te doen en te genieten van de ruimte die dat geeft: JOMO (Joy of Missing Out).

 

Het klinkt heel makkelijk om een bepaalde activiteit niet te ondernemen en rust te nemen, maar daar hebben mensen het vaak moeilijk mee. De angst om iets te missen beheerst onze gedachten. Het is de kunst om te luisteren naar wat je op dat moment nodig hebt. Dat betekent dat je moet voelen in je lichaam, en dat is lastiger dan luisteren naar het stemmetje in je hoofd. Dat betekent dat je soms moet afwijken van wat je op je planning had staan. Dat kan als falen voelen. Of je kunt het idee krijgen dat je anderen teleurstelt.  

 

Het is ook gewoon heel lastig om helemaal niks te doen. Mensen willen altijd iets ondernemen, hun tijd goed gebruiken. Er zijn zoveel dingen die wij kunnen en willen doen. Maar soms zijn er van die dagen dat er niks uit je komt. En daar raak je dan gefrustreerd door. Dan kan je geen vrede vinden met je eigen gedachten, maar is het oorlog in je hoofd omdat je ruzie hebt met jezelf. Wij mensen identificeren ons namelijk graag met onze gedachten. Maar als je je hersenen ziet als een orgaan dat gedachten produceert, net zoals je lever gal produceert, dan is het al een stuk makkelijker om niets met een bepaalde gedachte te doen. Je vormt toch ook geen mening over elke druppel gal, die laat je toch ook gewoon voorbij gaan?

 

Mediteren helpt om te genieten

Wat helpt om in het moment te leven en te genieten van de ruimte die het geeft om dingen niet te doen is meditatie. Als je iedere dag vijf tot tien minuten mediteert, kun je al veel verschil merken in je dagelijks leven. Je wordt positiever en geniet meer van je leven, terwijl je negatieve gebeurtenissen makkelijker kunt accepteren en laten gaan. En mediteren hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

 

Je kunt bijvoorbeeld beginnen door een timer te zetten op je mobiel, en gedurende deze tijd helemaal niets te doen. Je gaat met je ogen dicht zitten, gewoon op een stoel of bank. En dan kijk je wat er allemaal gebeurt in je hoofd. Je zult merken dat er allemaal gedachten langskomen die je vertellen dat je iets moet gaan doen. Dat is niet erg, die kun je namelijk niet uitzetten. Zie het juist als een uitdaging om ze voorbij laten gaan: “Oké, mijn gedachten zeggen nu dat ik vanavond naar een feestje moet om ‘erbij te horen’. Ik bepaal na mijn meditatie wel of ik daar echt zin in heb, daar hoef ik nu niet mee bezig te zijn.” Op die manier kun je op allerlei gedachten reageren die jou willen vertellen dat je iets moet doen. Je kunt jezelf tijdens je meditatie ook de vraag stellen: Wat zou ik vandaag doen als ik geen verplichtingen had? Zo kom je dichterbij het antwoord waar je op dat moment behoefte aan hebt. Als dat betekent dat je iets niet gaat doen, en je dus iets mist, kun je daarvan genieten in plaats van je leven door de angst te laten beheersen.

 

Uiteindelijk wil je gewoon leuke dagen hebben. Wat zou het mooi zijn als je niet het leven leeft omdat het zo hoort of omdat het van je verwacht wordt, maar dat je jouw leven op een manier leeft, omdat je er oprecht blij mee bent. En dat gaat beter als je naar je eigen behoeften luistert. Hoe zonde is het om van alles te doen zonder erbij te zijn met je hoofd? Doe daarom bewust minder, met meer aandacht. En probeer ervan te genieten als je vrienden op een feestje zijn, maar jij heerlijk onder een dekentje op de bank blijft liggen.